• Suomi
  • Suomenruotsi
  • Svenska
  • English
  • Русский
 • Toteutuksen tuskaa

  Ritva asuu yksin 60-luvulla rakennetussa omakotitalossaan. Eräänä aamuna suihkussa käydessään vesi alkaa tulvia lattiakaivosta pesuhuoneen lattialle. Viemäri ei vedä. Vesi ei ota laskeutuakseen kunnolla ja viivähtää pitkään lattialla. Lattiakaivossa ei vaikuta olevan tukosta. Mikähän nyt on? WC:tä vetäessä syntyy sama ilmiö. Vesi padottuu pyttyyn ja ei meinaa poistua. Hyvä kun ei tulvinut lattialle.

  Mikä nyt neuvoksi? Ritva soittaa puolitutulle putkiurakoitsijalle ja kiireiltään hän ei ehdi käymään, mutta neuvoo ystävällisesti puhelimessa, että viemärin huono toiminta voi johtua toimimattomasta sakokaivojen purkuputkesta tai muusta tukoksesta viemäriputkessa. ”Soita sakokaivojen tyhjääjälle. Hän voi varmasti auttaa”, opastaa putkiurakoitsija.talopihakuva

  Milloinkahan tyhjensin sakokaivot? Sama se ja Ritva soittaa sakokaivojen tyhjääjälle; ”Tulen huomenna ja katsotaan”. Seuraavana päivänä vanhat betonikaivot tyhjennetään ja kiinteistöltä tulevaa viemäriä testataan vielä varmuuden vakuudeksi avaamalla kraana ja huuhtelemalla WC. ”Se on ainakin auki, ja vesi virtaa normaalisti”. Ritva jo ehtii ilahtua, että eihän tässä mitään hätää, kun vesi taas huilaa. Sitten jäteautourakoitsija käy poistoviemärin kimppuun, pesuri ei etene ja poistoputken päätä etsitään yhdessä tuumin lähiojasta. Eipä sitä putken päätäkään siellä näy ja vaikuttaa siltä, että vanha betoniputki on tullut tiensä päähän. Se on ajansaatossa haurastunut ja romahtanut. Poistoviemäri ei vedä. Ritva tiedustelee, että mitä nyt tehdään? Urakoitsija opastaa, että hän voi kyllä käydä näitä rengaskaivoja tyhjentämässä, mutta kyllä teidän kannattaa nyt vakavasti harkita jätevesijärjestelmän kunnostusta. Näin ei voi pidemmän päälle jatkaa.

  Miten se uusiminen tapahtuu? tiedustelee Ritva. ”Soita kuntaan tai paikalliselle koneurakoitsijalle. Kyllä ne neuvoo”. Ritva ryhtyy tuumasta toimeen ja ottaa puhelun kuntaan. Ystävällinen puhelinvaihde kääntää puhelun rakennustarkastajalle. Hän ei vastaa, koska on parhaillaan katselmusta suorittamassa. Ritva saa suoran numeron ja tavoittaa hänet myöhemmin. Rakennustarkastaja neuvoo, että kyllä järjestelmä on todennäköisemmin uusittava ja kiinteistölle pitää tehdä ensimmäiseksi jätevesisuunnitelma sekä hakea sitten toimenpidelupa. Lupapäätös tulee noin kuudessa viikossa, jos suunnitelma on oikein laadittu, opastaa rakennustarkastaja. Miten se suunnittelu hoituu? Kuka suunnittelee? Ritva saa kahden suunnittelijan nimet ja soittaa heille. Ensimmäinen ei tee jätevesisuunnitelmia. Ei ole meidän juttu ja ei ole aikaa. Toinen kertoo, että hän ehtii töiltään reilun kuukauden kuluttua. Ritva huokaisee syvään ja pohtii tilannetta. Reilun kuukauden päästä voivat tulla ja siihen työaika. En kyllä tiedä miten se toimenpidelupa haetaan, mutta lupasivat kyllä kunnanvirastossa auttaa, kunhan suunnitelma on kasassa. Ritva laskeskeli, että tähän voi vierähtää kaikkinensa aikaa jopa kolme kuukautta. Lisäksi suunnittelija opasti, että kun suunnitelma on valmis, niin voit sitten ryhtyä sen pohjalta kilpailuttamaan kauppiaita ja urakoitsijoita. Paljonkohan siihen menee aikaa ja mistä minä niitä sitten löydän. Mitä minä niiltä kysyn? Pienoinen pelko alkoi hiipiä Ritvan mieleen. Nyt eletään jo elokuuta ja mikäli aikataulu näyttää tältä, niin talvikin lyö päälle. Miten se remontti sitten tehdään?

  Voikohan puolituttu mies auttaa tässä asiassa, kun hänellä taitaa olla kaivinkonekin, Ritva ajattelee ja niinpä soitto hänelle. Tuttava kertoo, että ”Joo, kyllä minä paketin maahan kaivan, ei ole ongelma. Viimeksi asensin imeyttämön muutama vuosi sitten tuohon naapurikylään. Helppo homma. Eihän siinä muuta kun laitetaan uusi vanhan paikalle”. ”Osta uusi jätevesipaketti tuosta paikalliselta kauppiaalta, kyllä minä sen asennan”.
  Ritvan mieli rohkaistuu, että näinkö sutjakkaasti homma hoituu. Miten se toimenpidelupa hommataan? hän tiedustelee tuttavaltaan. ”Ei sitä tarvittu viimeksikään, kuka niitä kyselee”. Ritva saa rohkaisevan vastauksen ja ei kait sitä sitten tarvitse, kun ei muutkaan ole tarvinneet ja pitäähän vesi huilata, hän ajattelee.

  Ritva lähtee kauppiasta tapaamaan ja tiedustelee soveliasta tuotetta jätevesien puhdistukseen. Ystävällinen myyjä johdattaa Ritvan takapihalle ja näyttää, että tässähän näitä. ”Tämä imeytyspaketti on eniten ostettu ja testivoittaja. On tarjouksessa vielä kaiken lisäksi. Ei maksa paljon” Ritvalle kehutaan. No minä otan sen ja aika huokealta se tuntui, vaikka joka euro on piukassa nykyisin. Parin päivän päästä paketti tulee tontille ja Ritva soittaa tuttavalleen tiedustellen asennusta. ”Joo, tulen parin kolmen viikon sisällä kun sopivaa rakoa löytyy. Kyllä se hoituu”.

  Niinpä Ritva jää odottamaan asennusta. Tuttava soittaakin jo reilun parin viikon kuluttua ja kertoo tulevansa suorittamaan asennuksen parin päivän päästä. ”Tyhjää ne kaivot” häntä opastetaan. Ritva tilaa jätevesiauton tyhjentämään kaivot. Tuttava saapuu koneineen ja suorittaa imeytyspaketin asennuksen. Ritva on tyytyväinen. On se niin mukava nyt, kun ei tarvitse miettiä huilaako vedet vai ei. Hyvin pelaa.
  Niinpä syksy kuluu normaalisti ja jätevesiä ei ole tarvinnut miettiä kertaakaan. Joulukin lähestyy ja kaksi lasta perheineen tulee joulun viettoon. Elämä hymyilee.

  Viikko ennen joulua vesi nousee pesuhuoneen lattialle. Mitä ihmettä Ritva ajattelee? Vesi poistuu vaivalloisesti ja WC myös padottaa taas, kun sitä vedetään. Ei voi olla totta! Ritva soittaa tuttavalleen ja saa ystävällisen neuvon, että taitaa olla sakokaivo niin täynnä kiintoainetta, että ahdistaa veden meno imeytykseen. Soita jäteautourakoitsijalle, niin hän käy imaisemassa saostussäiliön tyhjäksi. Kyllä se sitten taas toimii, Ritvaa neuvotaan.

  Jäteautomies saapuu ja tyhjentää kaivon. ”Ei tämä kyllä nyt siltä vaikuta, että saostussäiliö padottaisi kiintoaineesta johtuen”, hän kertoo. Se ei ole tavallista ja syksyllä tehty asennus. Huuhdotaanpa Imeytysputkilinjoja ja katsotaan miten se vesi huilaa. No, eipä vesi meinaa huilata ja jäteautomies tiedustelee Ritvalta, että onhan näin, että tänne on asennettu imeytyspaketti, kun on vain kahdet ilmaputket tuolla kentän päässä. ”Kyllä se näin oli. Sellainen minulle myytiin ja asennettiin”, vastaa Ritva.
  Eikös näillä seuduin ole maaperä savimaata, kysyy jäteautourakoitsija. Ritva sanoo, että onhan se savimaata tämäkin tontti ja koko tienoo. Jätevesiautourakoitsija kertoo Ritvalle, että imeytyspaketti ei sovellu käytettäväksi savimaassa. Savimaa ei läpäise vettä ja järjestelmä ei voi toimia.

  Kauhu täyttää Ritvan mielen. Mitä nyt? Puhelu tuttavalle ja Ritva kertoo ikävät uutiset. Vastauksena hän saa, että ”Olen minä kuule näitä paketteja kaivanut ennenkin ja asennus on varmasti tehty oikein. Minä kaivoin paketin ohjeen mukaan. Niin se säiliö ja putket siellä nyt on.” Ritva perää oikeuksiaan ja pyytää tuttavaansa korjaamaan asennuksen. Yhteisymmärrystä asiassa ei löydy.

  Viimeisiä Jouluostoksia tehdessään tuttava kävelee kaupassa vastaan ja ei enää tervehdi, vaan jatkaa matkaa. Voi hyvänen aika, Ritva siunailee. Tämäkin vielä.

  Joulun yli päästään ja imeytyspaketti savimaassa antaa muistuttaa itsestään tasaisin väliajoin. Aika-ajoin saostussäiliö pitää tyhjentää. Ritvalle on selvinnyt kevään kuluessa, että hän itse on vastuussa tapahtuneesta. Ei ole jätevesisuunnitelmaa ja ei ole toimenpidelupaa. Kauppias vetäytyy myös vedoten, että eivät he tiedä minne mikäkin paketti asennetaan ja millainen asennus olosuhde on. ”Me vaan myydään tuotteita”, vastasi kauppias.

  Näin siinä Ritvalle valitettavasti kävi. Tämä tarina on mukailtu tosi elämän tilanteesta vuodelta 2014. Rahaa paloi hukkaan ja turhia lisäkustannuksia syntyi mielipahasta puhumattakaan. Tuttavakin ei ole enää tuntevinaan.
  Tietämättömyys, eri toteuttajien puutteellinen ammattitaito sekä välinpitämättömyys johtivat toimimattomaan investointiin. Ritva kärsi ja muut välttelivät.

  Ritva otti yhteyttä Avalon Nordiciin ja tilanne lähdettiin korjaamaan. Ensimmäiseksi laadittiin asetuksen mukainen jätevesisuunnitelma, haettiin toimenpidelupa, suoritettiin viranomaismaksut, toimitettiin tarvikkeet, jonka jälkeen suoritettiin asennus. Vanha saostussäiliö voitiin hyödyntää aikaisemmasta paketista. Tämän jälkeen asennettiin pumppukaivo ja imeytyskentän paikalle rakennettiin maasuodattamo kaseteilla kumpuun. Kumpuratkaisu oli välttämätön, jotta suodattamosta tuleva puhdistettu vesi voitiin purkaa ojaan.

  Nyt jätevesijärjestelmä toimii ilman ongelmia ja asumisjätevedet puhdistuvat asiallisesti. Ritvan kiinteistö ja lähiympäristö voivat myös paremmin. Vanhan järjestelmän hajuhaitat hävisivät ja lähioja ei lainehdi asumisjätevedestä.

  Ritva ihmetteli tyytyväisenä, että ”näin vaivatontako se toteutus oli. Ei toteutuksen tuskaa. Olisinpa huomannut tämän heti alussa”.

  Miltei viikoittain tapaamme asiakkaita, jotka kertovat, että heille on suositeltu ja kaupattu imeytyskentän rakentamista vanhojen betonikaivojen perään. Myyjä on vakuuttanut, että kyllä se on riittävä ja edullisin keino saattaa jätevesijärjestelmä ajan tasalle. Kun vanhaa järjestelmää on tarkasteltu asiakkaan kanssa yhdessä tarkemmin, niin usein havaitsemme, että vanhat betonikaivot ovat vuotavia ja kaiken lisäksi maaperä on imeytykseen kelpaamatonta savimaata. Kiinteistöltä tuleva vanha viemäriputki on myös haurastunutta betonia ja kaipaa myös uudistamisen.
  Kaiken lisäksi uuden maasuodattamon tarvikkeet saa Avalon Nordicilta edullisemmin kuin tuntemattoman myyjän tarjoamat imeytyskentän epämääräiset hilppeet. Avalonin maasuodattamon tarvikkeet sisältävät aina myös uuden modernin 3-osastoisen tiiviin saostussäiliön ja aikansa palvelleet vuotavat betonikaivot voidaan poistaa käytöstä. Tämä kaikki edullisemmin ja suoraan valmistajalta!

  24.7.2015 Jussi Timonen
  toimitusjohtaja, Avalon Nordic Oy