Tilaa maksuton asiantuntijakäynti 050 400 1797

Jätevesijärjestelmä mökille

Jätevesijärjestelmä mökille voi olla hyvinkin yksinkertainen, riippuen siitä paljonko vettä käytetään ja onko mökillä käytössä esimerkiksi vesikäymälää tai vettä käyttäviä kodinkoneita, kuten astianpesukonetta tai pyykinpesukonetta. Useilla mökeillä vesi tuleekin tupaan yhä tänäkin päivänä ämpärillä kaivosta tai järvestä kantamalla. Jätevettä kuitenkin syntyy, olipa vapaa-ajan asunnolla kuinka vähäinen vedenkulutusmäärä tahansa, jonka vuoksi myös jätevesien käsittelyyn tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Kustannustehokas mökin jätevesijärjestelmä

Suurin osa nykyaikaisista mökeistä on kuitenkin jo erittäin hyvin varusteltuja ja niistä löytyvät suihkun lisäksi esimerkiksi lämminvesivaraajat sekä vesivessat, vettä kuluttavista kodinkoneista puhumattakaan. Näin ollen myös mökin jätevesijärjestelmältä vaaditaan entistä enemmän, sillä lähiympäristöön valutetut likavedet pääsevät lopulta aina pohjavesiin ja aiheuttavat rehevöitymistä sekä kuormittavat lähiluontoa.

Välttääksesi ympäristön kuormittumisen ja likaantumisen, mökin jätevesien käsittelyyn tulisikin kiinnittää erityistä huomiota. Myös oman mökkikunnan kuntakohtaiset jätevesimääräykset tulisi ottaa aina huomioon.

Valitse nykyaikainen järjestelmä

Yksinkertaisimmillaan pesuvedet ja muut ns. harmaat vedet voidaan johtaa viemäriputken kautta kivipesään, mikä on yksi hyvin perinteisistä ns “vanhan kansan” viemäröintiratkaisuista. Se on kuitenkin suhteellisen työläs ja säännöllistä tarkastelua vaativa järjestelmä. Nykyaikaisempi ja käyttäjäystävällisempi tapa onkin rakentaa mökille oma panospuhdistamo, erillisviemäröinti tai toteuttaa toimiva maaperäkäsittely.

Pelkät pesuvedet sisältävät usein vain vähän puhdistettavaa, jolloin käsittelyjärjestelmätkin voivat olla kevyempiä, kustannuksiltaan edullisempia sekä helpompia toteuttaa, kuin kaikille jätevesille tarkoitetut järjestelmät. Rakenne vaatii kuitenkin kaksiosaisen saostussäiliön, jonka kautta harmaavesi johdetaan maaperäkäsittelyyn eli suodatus- tai imeytyskenttään.

Vesivessa edellyttää toimivaa puhdistusjärjestelmää

Toiminnassa oleva vesivessa edellyttää kuitenkin mökille perinteisiä ratkaisuja järeämpiä jätevesijärjestelmiä. Esimerkiksi maasuodattamo sopii erilaisiin maaperäolosuhteisiin erittäin hyvin. On myös mahdollista rakentaa ns. kaksoisviemäröintiratkaisu, jossa wc:stä kertyvä jäte kerätään umpisäiliöön, kun taas harmaat jätevedet viemäröidään imeytyskenttään tai maasuodattamoon. Umpisäiliö tulee näin ollen tyhjentää aika ajoin.

Tutustu mökille soveltuviin jätevesijärjestelmiin

Kun etsit mökillesi jätevesijärjestelmää, tutustu tarkemmin tarjoamiimme kustannustehokkaisiin, jätevesien puhdistukseen soveltuviin järjestelmiin. Niiden joukosta löydät taatusti oman vapaa-ajan asunnon ympäristöön ja maaperään soveltuvan ratkaisun asiantuntijoidemme avustuksella. Ota siis rohkeasti yhteyttä, jos sinua mietityttää, millainen jätevesien puhdistusratkaisu sinun mökkisi kohdalla olisi parasta toteuttaa!

Panospuhdistamot

Maaperäkäsittelyt

Erillisviemäröinti

Lue samalla myös lisätietoa jätevesijärjestelmistämme:

Jätevesijärjestelmät

Oikean järjestelmän valitseminen ei kuitenkaan ole aina helppoa suoralta kädeltä, joten muista kysyä asiantuntijoiltamme neuvoa kaikissa mieltäsi askarruttavissa kysymyksissä:

Tilaa maksuton käynti